zdrowie · 22 lipca 2021

Witamina C liposomalna – co to jest

Witamina C liposomalna, co to jest? To ulepszona formuła kwasu askorbinowego, czyli znanej wszystkim witaminy C, która jest lepiej przyswajalna przez organizm człowieka. Silny antyoksydant, uczestnik wielu reakcji biochemicznych organizmu, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Specjaliści uważają, że przyjmowanie formy liposomalnej to dostarczanie witamin bez strat.

Dlaczego cząsteczki kwasu askorbinowego w osłonie lipidowej?

Rozpuszczalna w wodzie witamina C liposomalna jest chroniona przez strukturę liposomalną w wewnętrznej warstwie i cechuje się efektywniejszym wchłanianiem. Ważne! Zdolność komórek jelitowych do wchłaniania większych dawek witaminy C ma pewien próg. Liposomalna witamina C wchłaniana jest głównie przez naczynia limfatyczne do układu limfatycznego. Szybko wnika do komórek odpornościowych jelitowej tkanki limfatycznej, która stanowi ponad 70% naszego układu odpornościowego.

Witamina C liposomalna, dostaje się do układu krążenia, szybko nasyca tkanki i dzięki swojej strukturze przechodzi przez błony komórkowe, w przeciwieństwie do rozpuszczalnych w wodzie form witaminy C (np. kwasu askorbinowego). Substancje czynne zamknięte są w mikroskopijnych liposomach (witamina C, otoczona warstwą fosfolipidów), jest to skuteczny środek transportu.Technologia liposomalna została opracowana w celu ochrony składników w przewodzie pokarmowym i dla poprawy wchłaniania przez błony komórkowe.

Co to jest liposom?

Opisując liposom należy stwierdzić, że to niewielkie bąbelki wytworzone przez fosfolipidy będą nośnikami substancji czynnych, czyli odżywczych składników. Ich zadaniem jest ich transport do tkanek i komórek w organizmie. Są skuteczne, ponieważ ich skład jest podobny do naszego. Zewnętrzna błona ludzkich komórek zawiera fosfolipidy, takie same jak te, które tworzą liposomy. Z tego powodu liposomy (i zawarte w nich składniki odżywcze) są przyciągane do naszych komórek w sposób, którego nie przyciągają inne formy dostarczania.

Co wyróżnia prawdziwy liposom?

Aby utworzyć prawdziwy liposom, trzeba reagować ze składnikami aktywnymi z nośnikiem fosfolipidowym. Dzieje się to w taki sposób, aby stworzyć maleńkie jednolite kulki, które uzupełniają otoczkę i zatrzymują składnik aktywny o wielkości cząstek około 150 nanometrów. Nie można po prostu zmieszać witaminy C z lecytyną i nazwać ją produktem liposomalnym.  Liczy się wielkość cząstek i metoda produkcji. Fosfolipid nie powinien być hydroksylowany ani uwodorniany i powinien być bardzo czysty.

Witamina C liposomalna - co to jestLiposomalna witamina C wykorzystuje fosfatydylocholinę z lecytyny słonecznikowej bez GMO. Jest to korzystne, ponieważ substancja jest jednym z głównych fosfolipidów we wszystkich błonach komórkowych. Skąd wiadomo, że dostarczanie liposomów jest lepsze niż inne formy dostarczania składników odżywczych do naszych komórek i tkanek. Lepsze wchłanianie, wyższa biodostępność, lepsze wykorzystanie to główne zalety liposomów nad innymi formami suplementów diety. Ale nie tylko te trzy rzeczy muszą być brane pod uwagę. Szczególnie w przypadku witaminy C forma liposomalna jest lepiej tolerowana, dzięki czemu suplementy wysokodawkowe są łatwiejsze i skuteczniejsze. Witamina C jest bardzo kwaśna i może powodować niestrawność, biegunkę i inne nieprzyjemne skutki uboczne, gdy jest przyjmowana w dużych ilościach. Gdy stosuje się liposomalną witaminę C, fosfolipidy służą, jako bariera dla kwasu askorbinowego przez przewód pokarmowy, praktycznie eliminując problem żołądkowo-jelitowy.

Jak przebiega proces w organizmie?

Dwuwarstwowa struktura fosfolipidowa liposomu jest przyjazna dla błony komórkowej i biokompatybilna z nią. Po dotarciu do komórki błona fosfolipidowa liposomów łączy się z błoną komórkową. Jednocześnie zachodzi kolejny pozytywny proces, fosfolipidy z liposomów wbudowują się w fosfolipidy uszkodzonej przez wolne rodniki błony komórkowej, przywracając jej strukturę i funkcje ochronne.

Liposomalna witamina C to rewolucyjna metoda leczenia całego organizmu. Technologia hermetyzacji liposomów polega na tym, że maleńkie liposomy są wypełnione witaminami. Podczas gdy błona fosfolipidowa liposomu zatrzymuje i chroni witaminy przed zniszczeniem podczas przechodzenia kwaśnego środowiska żołądka. W tej formie witamina wchłania się lepiej niż zwykle i jest dostarczana bezpośrednio do komórki, gdzie działa, jako przeciwutleniacz. To działanie sprawia, że witaminy liposomalne są uważane są za lepiej wchłaniane i nie ulegają zniszczeniu podczas przechodzenia przez układ pokarmowy.

Korzyści ze stosowania kwasu askorbinowego w osłonie lipidowej

Witamina C liposomalna: wspomaga układ odpornościowy i stymuluje pracę mózgu. Wolne rodniki to związki, które powstają, gdy żywność jest przekształcana w energię. Organizm jest również narażony na działanie wolnych rodników pochodzących ze środowiska z dymu papierosowego, zanieczyszczenia powietrza i promieni ultrafioletowych ze słońca.

Przy udziale witaminy C w organizmie dochodzi do syntezy kolagenu, białka niezbędnego do gojenia ran oraz podtrzymywania struktur skóry i innych tkanek. Ponadto witamina C poprawia wchłanianie żelaza z pokarmów roślinnych i wspomaga układ odpornościowy w prawidłowej ochronie organizmu przed chorobami. Witamina C jest niezbędnym fosfolipidem niezbędnym do utrzymania zdrowia układu sercowo-naczyniowego, rozrodczego, odpornościowego i nerwowego.