zdrowie · 17 maja 2021

Witamina C – jakie produkty ją posiadają

Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna w diecie jest witamina C. Pomaga ona budować procesy odpornościowe, a także zapobiega starzeniu się skóry. Choć możemy ją suplementować w formie tabletek lub proszku, to najlepiej szukać jej naturalnych źródeł. Witamina C, która znajduje się w pożywieniu, jest bowiem najlepiej przyswajalna przez nasz organizm. Witamina C – w jakich produktach jej szukać?

Nie tylko pomarańcze

Zacznijmy od podstawowych składników naszej diety, jakimi są warzywa oraz owoce. Dietetycy zalecają, aby codziennie spożywać 5 porcji warzyw i owoców, najlepiej w formie surowej. Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że witaminę C znajdziemy przede wszystkim w pomarańczach i w innych owocach cytrusowych. Należą do nich grapefruity, mandarynki czy cytryny. Niemniej jednak wśród owoców nie są to jedyne źródła witaminy C. Bardzo dużo jest jej także w truskawkach. Bardzo dużo witaminy C znajdziemy również w papai. Co prawda nie jest to owoc, który cieszyłby się w Polsce szczególną popularnością. Niemniej jednak chętnie sięgamy po niego zimą, gdy brakuje naszych, rodzimych owoców. Zimą też zapotrzebowanie na witaminę C jest największe, dlatego dobrze sięgać właśnie po papaję i soki z niej zrobione. Możemy również sięgnąć po kiwi, które szczególnie zimą jest w Polsce bardzo popularne. Tymczasem warzywa, w których znajdziemy duże ilości witaminy C, to między innymi brokuły, kalafior, brukselka lub papryka. Dosyć dużo witaminy C dostarczymy sobie spożywając pomidory.

Kapusta i ogórki kiszone

W naszym kraju bardzo popularne są kiszonki. Najczęściej kisimy kapustę oraz ogórki. Coraz częściej jednak usłyszeć możemy o kiszonej papryce czy nawet patisonach. Kiszonki mają bardzo specyficzny, kwaśny smak. Wykorzystujemy je do przygotowywania różnorodnych dań, a czasem także spożywamy na surowo. Naprawdę warto się z nimi zaprzyjaźnić, ponieważ są one naprawdę dobrym źródłem witaminy C. Co istotne, warzywa muszą być dobrze ukiszone. Zazwyczaj warzywa zamykamy w słoikach na dwa, trzy miesiące, aż w końcu zdecydujemy się spróbować nasze wyroby. Jest to dobry czas, ponieważ to właśnie “leżakowanie” warzyw pozwala cieszyć się dużymi ilościami witaminy C. Pamiętajmy również, że dobrym źródłem witaminy C jest woda, w której kiszą się warzywa. Wiele osób wypija ją bądź dodaje na przykład do sosów sałatkowych. Poza tym, że dostarcza ona znacznych ilości witaminy C, to jeszcze doskonale działa na jelita.

Witamina C – jakie produkty?

Nie jest tajemnicą, że najwięcej witaminy C znajduje się właśnie w owocach i w warzywach. Trudno jej szukać w pieczywie czy w nabiale. Co prawda producenci dodają czasami witaminę C do różnych produktów żywieniowych, jednak nie występuje ona w nich naturalnie. Tymczasem dobrym źródłem witaminy C mogą być również rośliny. Znajdziemy ją między innymi w rokitniku, pokrzywie, owocach głogu, owocach jarzębiny czy w szczypiorku. Szczypiorem możemy oczywiście dodawać do potraw, z innych roślin możemy wypijać pyszne napary. Trzeba jednak uważać, ponieważ witamina C ginie w wysokich temperaturach. A czy w jakichś produktach żywieniowych znajdziemy witaminę C? Niewielkie jej ilości znajdują się w mięsie (podrobach) lub nabiale. Pamiętajmy jednak, że samymi tego typu produktami nie pokryjemy dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Trudno również z ich pomocą pokryć jakiekolwiek niedobory witaminowe.

Jak spożywać witaminę C?

Jeśli wiemy, w jakich produktach znajdziemy witaminę C, to zastanówmy się, w jakiej formie je spożywać. W przypadku tejże witaminy nie jest to bowiem bez znaczenia. Dlaczego? Ponieważ jak zostało wspomniane wyżej, witamina C ginie w wysokich temperaturach. Mowa tutaj o temperaturze rzędu 60-70 stopni. Dlatego też w błędzie są osoby, które twierdzą, że gorąca herbata z cytryną to duża dawka witaminy C. Niestety, nie. Owszem, cytryna może zachować swoje właściwości, jednak tylko wtedy, gdy dodamy ją do chłodniejszej herbaty. To samo dotyczy każdego innego produktu zawierającego witaminę C. Jego podgrzanie sprawia, że witamina po prostu ginie, a więc produkty nie zachowują swoich właściwości.

Witamina C – naturalna czy z suplementów diety?

Spożywając powyższe produkty na co dzień jesteśmy jak najbardziej w stanie pokryć zapotrzebowanie na witaminę C. Rzadko zdarza się, że dorosłe osoby cierpią na jej niedobór. Dlatego też nie muszą one dodatkowo suplementować witaminy C. Niemniej jednak dodatkowa suplementacja nie będzie dla naszego organizmu szkodliwa. Nadmiar witaminy C jest bowiem wydalany wraz z moczem. Spożycie jej w dużych ilościach nie skończy się więc źle. Pozostaje jednak kwestia wydatkowania pieniędzy na liczne suplementy diety z witaminą C. Zanim zdecydujemy się na ich zakup, zastanówmy się, czy nasza dieta nie jest w witaminę C bogata. Jeśli na co dzień spożywamy pomidory, pomarańcze czy pijemy wodę z cytryną, to witaminy C z pewnością nam nie zabraknie. Zawsze możemy również wykonać badania krwi, dzięki którym przekonamy się, czy dostarczamy wystarczające ilości witaminy C do naszego organizmu.