Zdrowie · 30 września 2022

Jaki miód na przeziębienie?

Jaki miód na przeziębienie? Miód jest doskonałym środkiem na przeziębienie, jeśli nie głównym, to na pewno pomocniczym. Ponadto składa się z cukrów prostych, jest lekkostrawny i szybko dostarcza energii, czego potrzebuje osłabiony organizm. Miód to nie tylko pyszny słodki smakołyk, ale także skuteczny środek na wiele różnych chorób. Stosuje się go przy usuwaniu objawów przeziębienia oraz zapalenia oskrzeli.

Który miód wybrać na infekcje?

Miód ma wiele właściwości leczniczych dzięki bogatemu składowi, który zawiera: glukozę, fruktozę, magnez, potas, minerały i witaminy, karoten, białko, żelazo, sód i wapń. Dzięki takiemu składowi miód pomaga radzić sobie z różnymi chorobami infekcyjnymi i bakteryjnymi, wzmacnia układ odpornościowy, pozytywnie wpływa na stan skóry, pobudza apetyt, zwalcza zły nastrój i bezsenność.

Więcej o miodach:

Jaki miód na przeziębienie?

Jaki miód na przeziębienie?

Istnieje wiele rodzajów miodu w zależności od pory zbierania nektaru oraz kwiatów. Każdy rodzaj miodu jest przydatny w określonym obszarze zastosowania. Który miód jest lepszy na przeziębienie? To pytanie często zadają odwiedzający targi miodowe, zdumieni bogactwem oferowanych odmian. Ale tak naprawdę, co to jest? Opinie w tej sprawie są bardzo różne.

Niektórzy uważają, że najbardziej przydatny jest miód lipowy. To ten złocisto-bursztynowy przysmak, który od dzieciństwa znamy jako najlepszy naturalny środek na przeziębienie, grypę czy ból gardła. Inni, po zastanowieniu, wymienią nie mniej popularną ciemną odmianę miodu gryczanego, znaną z wysokiej zawartości żelaza i doskonałych właściwości antybakteryjnych. Jeszcze inni stwierdzą, że miód słonecznikowy należy uznać za najbardziej leczniczy ze względu na wysoką zawartość witaminy A.

Jaki miód na przeziębienie wybrać?

  • Miód lipowy jest jednym z najbardziej użytecznych rodzajów miodu. Jest bardzo skuteczny w niwelowaniu przeziębień, ponieważ ma właściwości napotne, dobrze radzi sobie z wysoką gorączką i kaszlem. Miód lipowy dobrze uspokaja układ nerwowy i zwalcza bezsenność. Jest często zalecany przy grypie, zapaleniu oskrzeli, zapaleniu płuc i infekcji pęcherza.
  • Miód akacjowy uważany jest za uniwersalny rodzaj miodu i nadaje się do leczenia większości chorób. Posiada bardzo dobre właściwości antyseptyczne, łagodzi bezsenność i zaburzenia nerwowe. Nie zawiera pyłków, które często wywołują reakcję alergiczną. Skutecznie regeneruje podrażnioną błonę śluzową dzięki czemu można szybciej pozbyć się bólu gardła i kaszlu.
  • Miód z propolisem jest przeciwutleniaczem, posiada właściwości przeciwbakteryjne. Spożywając ten rodzaj miodu można pozbyć się bólu gardła oraz uszu, uzyskać złagodzenie stanu zapalnego i szybszą regenerację organizmu.
  • Miód wielokwiatowy cechuje żółta barwa kolor i łagodny aromat. Jest wykorzystywany podczas leczenia przeziębień, ponieważ dodaje energii, wzmacnia układ immunologiczny. Wiele wartości mają maliny, dlatego są dodawane do miodu wielokwiatowego, aby uzyskać lepsze efekty zdrowienia. Taki miód jest zalecany przy schorzeniach oskrzeli, niweluje stany gorączkowe i ma potwierdzone działanie napotne.
  • Miód wrzosowy posiada właściwości moczopędne oraz bakteriobójcze, dlatego jej stosowany w przypadku infekcji układu moczowego. Jednak wykazuje on również pozytywny wpływ na wzmocnienie odporności i jest używany przy bólu gardła. Miód wrzosowy zawiera inhubinę, hamującą rozprzestrzenianie się bakterii oraz wirusów w ludzkim organizmie.

Miód gryczany na przeziębienie?

Miód gryczany ma specyficzny smak i aromat. Nektar z kwiatów gryki to naturalny środek mający zastosowanie w różnych schorzeniach. Miód gryczany ma właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne. Dlatego jest często stosowany w ostrych infekcjach wirusowych i bakteryjnych dróg oddechowych. Jeśli podczas przeziębienia ktoś cierpi na ból gardła, produkt pomoże zmniejszyć dolegliwość i podrażnienie krtani. Ponadto działa przeciwbakteryjnie, hamując rozwój patogennej mikroflory w jamie ustnej. Ze względu na wysoką zawartość witamin i minerałów miód może być stosowany do zapobiegania przeziębieniom jesienią i wiosną. Szczególnie ważne jest stosowanie miodu gryczanego podczas zaostrzeń przeziębień i po przebytych chorobach, ponieważ pomaga on organizmowi szybciej się regenerować.

Miód spadziowy, rzepakowy, nawłociowy, mniszkowy wspierają walkę z przeziębieniem

  • Miód spadziowy posiada właściwości wykrztuśne oraz przeciwzapalne, jest skuteczny w usuwaniu uciążliwego kaszlu. Takie działanie wspiera leczenie chorób infekcyjnych wirusowych, umożliwia usunięcie bólu gardła.     
  • Miód rzepakowy ma działanie wspomagające w eliminowaniu przeziębienia i jego objawów takich jak kaszel. Wzmacnia układ immunologiczny, jest zalecany także przy chorobach infekcyjnych nerek i pęcherza które czasami są powiązane ze schorzeniami dróg oddechowych.
  • Miód nawłociowy wykazuje wysoką aktywność antybiotyczną, dlatego jest zalecany do spożywania w okresie jesiennym i zimowym. Inne działanie: wzmacniające i antyseptyczne jest wykorzystywane w usuwaniu objawów infekcji górnych dróg oddechowych.
  • Miód mniszkowy jest bardzo przydatny przy przeziębieniu, ponieważ dobroczynnie wpływa na układ oddechowy. Podnosi odporność immunologiczną organizmu dzięki czemu można szybciej uporać się z infekcją. 

Stosując miód na przeziębienia można w krótkim czasie przezwyciężyć stany zapalne błony śluzowej gardła, poprawić stan układu oddechowego, a także pozbyć się groźnych drobnoustrojów. Może być stosowany nie tylko w chorobie, ale także w profilaktyce.